Tatai győzelem a Kocsitoló Fesztiválon

A kocsitoló-versenyt a tatai csapat nyerte, a helyiek a harmadik helyet szerezték meg, a női mezőnyben viszont ők nyertek. A modern, XV. századbeli korszakalkotó kocsi találmány hagyományát őrzik a Komárom-Esztergom Megyei Kocs községben.

A hétvégi három napos fesztivál zárásaként vasárnap délután a klasszikus szám, a kocsitoló verseny döntőjét rendezték meg. A megmérettetésen női, férfi és diák, gézengúz csapatok mérték össze tudásukat. A lényeg az volt, hogy az táv 1500 méter hosszú távon a 350 kilogramm súlyú járművet minél előbb célba juttassák. Az előző napi előfutamok alapján a németországi Oberkochen, a tatai polgármesteri hivatal, a budapesti Tolvajtempó és a kocsi SOS Cargo gárdája volt esélyes a győzelemre.

Az össz indulói létszám egyébként 16 csapat volt, valamint 3-3 női és gézengúz csapat küzdött meg a kocsi tolásban. A hendikep jellegű versenyben a Sütő Ferenc irányította tatai csapatnak arra kellett „csupán” figyelnie, hogy a 2 másodperccel jobb időt érjenek el a német gárdánál. Alaposan kifutották magukat az élen álló alakulatok, végül közel 20 másodpercet vertek a németekre a tataiak. Közéjük még a Tolvajtempó(Budapest) és a kocsi SOS Cargo is beékelődött.

A győztes tatai gárda névsora:Vadász Gergő, Nagy Róbert, Török Bence, Répássy Gergő, Major Dávid, Török Gergő. csapatvezető:Sütő Ferenc.

Ezúttal is megrendezték a gladiátor futamot, amelynek a lényege, hogy a versenyzőknek egyedül kellett végig húzniuk a kocsit(350kilogram) a távon,ez a férfiaknál 1500 méter, a hölgyeknél 300 méter volt. Ebben a számban a győztes Szinak Richárd (Kocs) és Gáspár Nikolett(Kocs) lett az első. A három napos fesztivál azért ezen kívül is tartogatott meglepetéseket és gazdag, színes programokban sem volt hiány. Szombaton délelőtt a főzőverseny vonzotta a legnagyobb tömegeket.

Az ünnepélyes megnyitón Simon László Kocs polgármestere többek között köszöntötte Czunyiné Dr. Bertalan Judit államtitkárt, Popovics György a megyei közgyűlés elnökét, Borsó Tibor alelnököt, Michl József polgármestert, a Tatai Többcélú Kistérségi Társulás elnökét. Az ünnepségen adták át a „Kocs Községért Díjat, amelyet idén Lázár Lászlóné, az óvoda vezetője vehette át Simon Lászlótól.

Izsáki Zsuzsa

 

(fotó: Kiss T. József)